Eerste jaar sociale huurwoning zoeken met het puntensysteem

Leestijd: 3 min

Een jaar geleden zijn we gestart met de invoering van het puntensysteem in de regionale woonruimteverdeling. Woningen in de regio Amsterdam worden aangeboden via WoningNet en Woonmatch. De sociale huurwoningen worden nu verhuurd op basis van het aantal opgebouwde punten door woningzoekenden.

Voorheen was alleen de inschrijfduur doorslaggevend. Door het opbouwen van zoekpunten, kunnen woningzoekenden zelf actief invloed uitoefenen op hun slaagkansen. Zo krijgen degenen die het hardst een nieuwe woning nodig hebben op de lange termijn meer kans.

Een jaar na de invoering van het puntensysteem, delen we de eerste inzichten:

1. Zoekpunten

Sinds de implementatie van het puntensysteem nam het aantal actief woningzoekenden per maand bij WoningNet toe van 50.000 naar ruim 80.000. Actief zoeken wordt beloond met zoekpunten. Dit heeft geleid tot een toename in het aantal reacties op woningen. Hierdoor zijn er langere kandidatenlijsten per woning. Helaas betekent dit voor sommige woningzoekenden dat ze een lagere positie hebben dan voorheen. Woningzoekenden die actief blijven zoeken en eventueel start- of situatiepunten opbouwen, lijken op basis van de eerste resultaten op de lange termijn betere kansen op een woning te hebben dan in het oude systeem.

2. Situatiepunten

Met het puntensysteem kunnen woningzoekenden extra punten aanvragen in bepaalde situaties. Dit zijn huishoudens met kinderen die inwonen bij een ander gezin, huishoudens na een relatiebreuk met kinderen en jongeren met bijzondere omstandigheden. Van het totaal aantal aanvragen komen de meeste verzoeken uit Amsterdam (70%). Opvallend is dat 70% van de aanvragen uiteindelijk niet wordt toegekend. Redenen hiervoor variëren van het niet voldoen aan voorwaarden tot ontbrekende documentatie. Dit geeft de grote druk op de woningmarkt aan. We werken nu aan wijzigingen in de communicatie om woningzoekenden beter te informeren wanneer zij wel of geen extra punten kunnen aanvragen.

3. Doorzetten Startpunten tot 2028

Voor jongeren die nu wonen in een tijdelijke jongerenwoning en de woning moet verlaten zijn er startpunten. Het beleidsvoorstel voor het startpuntenexperiment bevatte oorspronkelijk een evaluatie na twee jaar, maar deze termijn blijkt te kort om meetbare effecten vast te stellen. Het experiment met startpunten wordt nu geëvalueerd begin 2025. De resultaten worden meegenomen in de gehele evaluatie van de nieuwe woonruimteverdeling in 2026. Ongeacht het uiteindelijke besluit in 2026, zal de regeling voor het aanvragen van startpunten worden voortgezet tot tenminste 2028.

Deze eerste inzichten bieden een blik op de eerste resultaten van het puntensysteem voor het vinden van een sociale huurwoning. Verdere evaluatie in 2026 zal meer duidelijkheid geven over de effecten en eventuele aanpassingen.

Voor meer informatie over het puntensysteem en de werking ervan kijk op: www.socialehuurwoningzoeken.nl.